Endüstriyel kapı sistemleri istenilen ölçü ve ebatlarda üretimi yapılan kapı sistemleridir. İstenilen ölçüde üretimi yapıldığı için giriş çıkış yapılabilen her yerde kolay kullanım özelliğine sahiptir. Kullanılacak mekâna göre çelik ya da alüminyum malzemeden üretilmektedir. Endüstriyel kapı modelleri diğer raylı kapılara göre daha avantajlıdır. Farklı türlere sahip kapılarda, kapının çalışma alanı kısıtlı kalmaktadır. İç mekanlarda tasarımı kolay kapı modelleri tercih edilmelidir. Endüstriyel kapı modelleri ise iç mekanlara en uygun kapı sistemi özelliğine sahiptir.
Endüstriyel kapı modelleri yukarı aşağı doğru hareketlere sahip olduğundan dolayı kullanım açısından engel teşkil etmemektedir. Endüstriyel kapı modelleri genellikle depo, fabrika ve otopark gibi mekanlarda kullanılmaktadır. Endüstriyel kapı modelleri teknolojinin gelişimi ile birlikte daha da yaygınlaşmıştır. Kullanımının otomatik olması daha çok tercih edilmesine sebep olmuştur. Aynı zamanda bir diğer avantajı ise ısı ve ses yalıtımı sağlamasıdır. Endüstriyel kapı modelleri güvenlik açısından da oldukça tercih edilebilir bir yapıya sahiptir. Dış mekânın olumsuz şartlarından, iç mekanları her türlü koruma altına alır. Endüstriyel kapı modelleri motorlu otomasyon sistemi ile hareket ettirilir. Arıza ya da halat kopma gibi sorunlara karşı frenleme sistemine sahip olmaktadır. Aynı zamanda hırsızlık ya da darbe gibi risklere karşı dayanıklı malzemelerden üretimi yapılmaktadır.
Endüstriyel Kapı Faydaları
Endüstriyel kapı faydaları oldukça geniştir. Büyük mekanlarda kullanım kolaylığı sağlaması nedeniyle sık sık tercih edilmektedir. Endüstriyel kapı sistemlerinin birçok önemli faydaları bulunmaktadır. Olumlu yönlerinin baskın gelmesi sebebiyle endüstriyel kapı kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Endüstriyel kapı sistemlerinin faydaları şu şekildedir:
- Depolarda sevkiyat akışını çok büyük ölçüde hızlandırmaktadır.
- Büyük mekanlarda kapı maliyetini düşürerek kullanıcıya kazanç sağlamaktadır.
- Ergonomik ve kaliteli tasarıma sahip olmaktadır.
- Emniyetli olması sebebiyle güvenlik için tercih edilebilir.
- Ses sızdırmama ve izolasyon özelliğine sahip olduğu için tercih edilebilir.
- Giriş çıkış yapılan mekanların yoğun olduğu yerlerde zaman kaybını büyük ölçüde engellemektedir.
- Modern görünüşü sayesinde kullanılacak alanların prestijini arttırmaktadır.
- Isı yalıtımı yanında toz yalıtımı özelliği sayesinde kullanılacak alana hijyen ve değer katmaktadır.
Nasıl Çalışır?
Endüstriyel kapı binalarda giriş çıkış noktalarında kullanılmaktadır. Tavana doğru kayarak açılıyor olması mekânda alan açısından pratiklik sağlamaktadır. Aynı zamanda bu sistem kapı açıklığının tam sağlanması ile mekânın daha geniş kullanılmasını sağlamaktadır. Geniş mekanlara özel ölçüler ile üretimi yapılmaktadır. Tavan yüksekliğine ve kapı genişliğine uygun üretilmektedir. Bu sayede tavana doğru yükseliş sağladığı için geniş alan oluşturur. Yer kaplamaz. Endüstriyel kapı sistemleri motor ile çalışır. Motor ünitesi sayesinde aşağı ve yukarı doğru sorunsuz hareket etmektedir.
Endüstriyel kapıların motor sistemi şaft denilen bir boru sistemine montaj edilmektedir. Bu sayede motorun dönme sistemi kuvveti şaft denilen parçaya aktarılmaktadır. Bir uçtan diğer uca bağlı olan halatlar borunun dönme etkisiyle boruya sarılarak kapıyı kaldırmaya yaramaktadır. Endüstriyel kapının ilk hareketi şaft üzerine montajlanan yayların yardımıyla olmaktadır. Çünkü ilk hareketini gerçekleştiren paneller kapı tam açılana kadar devam eder. Kapanma işlemi sırasında ise yaylar motor kuvveti ile kapı tam kapanana kadar devam etmektedir.
Motor ile birlikte montaj yapılan kontrol ünitesi de hareket özelliği sağlamaktadır. Bu sayede aşağı yukarı stop tuşları ile kapının hareketi belirlenir. Endüstriyel kapılara opsiyonel olarak uzaktan kumanda dedektör kontrol cihazları ilave olarak montaj yapılabilmektedir. Bu nedenle endüstriyel kapı çalışma sistemi oldukça basittir. Kullanım kolaylığı ve alandan tasarruf yaratması sebebiyle son yıllarda kullanımı yaygınlaşmıştır.
Diğer yazılarımıza göz attınız mı?